DevCo varmisti yli 600 miljoonan euron pitkäjänteisen rahoituksen omistamalleen suomalaiselle Medix Biochemicalle

3.9.2024

• DevCon toteuttaman pääomahankinnan ansiosta Medix Biochemica voi jatkaa kunnianhimoista kasvustrategiaansa. Medix Biochemica on johtava itsenäinen kriittisten biologisten raaka-aineiden toimittaja globaalille diagnostiikkateollisuudelle. Yhtiön pääkonttori on Espoossa.

3.9.2024, Helsinki – Suomalaisten keskisuurten yritysten kehityskumppani ja aktiivinen omistaja DevCo Partners Oy (”DevCo”) on toteuttanut strategisen pääomahankinnan, jonka myötä yhtiö on kerännyt yhteensä 616 miljoonan euron sijoitussitoumukset, jotka kohdentuvat DevCon sijoituskohteelle Medix Biochemicalle. Osana järjestelyä uusia sijoituksia kerättiin noin 300 miljoonan euron arvosta.

Espoossa pääkonttoriaan pitävä Medix Biochemica on johtava itsenäinen kriittisten raaka-aineiden toimittaja globaalille in vitro -diagnostiikkateollisuudelle (IVD). DevCo hankki enemmistöosuuden Medix Biochemicasta helmikuussa 2018.

Uusi pääoma kerättiin vahvalta joukolta kotimaisia ja kansainvälisiä sijoittajia, joihin lukeutuvat toteutetun pääomahankinnan ns. johtavana sijoittajana (eng. ”lead investor”) toiminut chicagolainen perhetaustainen sijoitusyhtiö Council Ring Capital, Security Trading – Antti Herlinin perheen sijoitusyhtiö, joka on toiminut merkittävänä ankkurisijoittajana hankkeessa jo ennen nyt toteutettua pääomanhankintaa, Coller Capital, sekä eläkeyhtiöt Keva, Valtion Eläkerahasto ja Elo. Nykyiset pitkäaikaiset sijoittajat, kuten Minervasäätiö, Rettig, Ilmarinen ja C. Ehrnroothin perhe, jatkavat keskeisinä sijoittajina myös toteutetun pääomahankinnan jälkeen.

DevCo on toiminut Medix Biochemican enemmistöomistajana kuusi vuotta – markkina-aseman määrätietoinen vahvistaminen jatkuu

DevCon enemmistöomistajuuden aikana Medix Biochemica on vahvistanut merkittävästi strategista asemaansa IVD-teollisuuden johtavana kumppanina biologisissa raaka-aineissa. Yhtiön myynti on kasvanut vuoden 2017 20 miljoonasta eurosta 70 miljoonaan euroon vuonna 2023 markkinaa vahvemman orgaanisen kasvun ja seitsemän kansainvälisen yritysoston ansiosta.

“DevCon tavoitteena on rakentaa pitkällä aikajänteellä globaalisti johtavia yrityksiä houkuttelevilla niche-toimialoilla. Olemme toimineet Medix Biochemican omistajana nyt kuusi vuotta. Näiden vuosien aikana yhtiöstä on kehittynyt johtava itsenäinen kriittisten IVD-raaka-aineiden toimittaja. Yhtiöllä on aidosti globaalit toiminnot, kattava ja korkealaatuinen tarjooma sekä laaja globaali asiakaskunta. Nyt toteutettu pääomahankinta on merkittävä virstanpylväs pitkäjänteisessä Medix Biochemica -sijoituksessamme, sillä se tarjoaa riittävät resurssit yhtiön kiihdytetyn kasvustrategian seuraavaan vaiheeseen”,

sanoo Teemu Alahuhta, Medix Biochemican hallituksen varapuheenjohtaja ja DevCo Partnersin osakas.

“Olemme kiitollisia jatkuvasta tuesta, jota nykyiset sijoittajat ovat pitkäjänteiselle sijoituksellemme antaneet, ja arvostamme Council Ring Capitalin ja muiden uusien sijoittajien osoittamaa luottamusta DevCoa ja Medix Biochemicaa kohtaan. Lisäksi haluamme kiittää koko Medix Biochemican henkilöstöä erinomaisesta työstä ja vahvasta sitoutumisesta yhtiön kunnianhimoiseen kasvustrategiaan”,

Alahuhta jatkaa.

“Medix Biochemican ja DevCon kumppanuus on mahdollistanut Medix Biochemican voimakkaan kasvun viimeisen kuuden vuoden aikana. DevCon tiimi on lunastanut kaikki lupauksensa ja tarjonnut pitkäjänteistä pääomaa ja sitoutunutta käytännön apua Medix Biochemican kiihdytetyn kasvustrategian toteuttamiseksi. Merkittävä lisäpääoman hankinta mahdollistaa Medix Biochemican jatkuvat kasvuinvestoinnit ja korostaa DevCon ainutlaatuista asemaa globaalia markkinajohtajuutta tavoittelevien, laadukkaiden keskisuurten yritysten pitkäjänteisenä kasvukumppanina”,

kertoo Ann-Christine Sundell, Medix Biochemican hallituksen puheenjohtaja.

“Olemme erittäin ilahtuneita saadessamme tukea tämän poikkeuksellisen hienon yhtiön, Medix Biochemican, kasvun seuraavaa vaihetta yhdessä maailmanluokan kumppanien DevCon ja DevCon sijoittajaryhmän kanssa”,

toteaa Chuck Murphy, Council Ring Capitalin sijoitusjohtaja.

“Visionsa ja kovan työnsä myötä DevCo on tehnyt Medix Biochemicasta houkuttelevimman raaka-ainekumppanin maailman IVD-testivalmistajille. Olemme valmiit tukemaan DevCoa ja Medix Biochemicaa kattavalla terveydenhuollon osaamisella, verkostoilla ja pääomalla”,

Council Ring Capitalin terveydenhuollon toimialajohtaja Marc Gruenhut lisää.

Yhteydenotot
Teemu Alahuhta, Partner, DevCo Partners
Puhelin: 010 235 4820
Sähköposti: teemu.alahuhta@devco.fi

DevCo
DevCo on kehityskumppani ja aktiivinen omistaja, jonka tavoitteena on rakentaa pitkällä aikavälillä globaalisti johtavia yrityksiä valikoiduilla niche-toimialoilla. DevCo tarjoaa yritysten kehityksen tueksi operatiivisia lisäresursseja ja strategista tukea sekä pitkäjänteistä pääomaa. DevCo on tällä hetkellä merkittävä omistaja kolmessa globaalisti johtavassa niche-toimialan yrityksessä, jotka ovat Vexve, Medix Biochemica ja Bluefors.

Council Ring Capital
Council Ring Capital on chicagolainen perhetaustainen sijoitusyhtiö, joka sijoittaa kasvaviin yhtiöihin terveydenhuolto-, teknologia- ja kuluttajasektoreilla. Yhtiö tekee pitkäjänteisiä sijoituksia, joissa se hyödyntää pääomapohjaansa, verkostoaan ja asiantuntemustaan rakentaessaan menestystarinoita yhdessä sijoituskumppaniensa kanssa.

Medix Biochemica
Medix Biochemica on markkinoiden johtava, globaalisti toimiva ja itsenäinen in vitro -diagnostiikkateollisuuden (IVD) kriittisten raaka-aineiden toimittaja. Yhtiö kehittää, tuottaa ja toimittaa laadukkaita vasta-aineita, antigeenejä ja muita kriittisiä IVD-raaka-aineita IVD-kumppaneilleen ympäri maailmaa mahdollistaen korkealaatuisten IVD-testitulosten toimituksen miljardeille potilaille. Medix Biochemican laaja-alainen osaaminen kattaa muun muassa immuno- ja molekyylidiagnostiikkaan liittyvät reagenssit, biologiset näytteet ja räätälöityjä palveluita. IVD-alan kattavimman raaka-aineportfolion ja alan asiantuntevimman henkilöstön avulla Medix Biochemica auttaa asiakkaitaan tuomaan tuotteitaan markkinoille nopeammin ja kehittämään laadukkaita testejä.

Medix Biochemica työllistää yli 250 diagnostiikka-alan ammattilaista. Yhtiön pääkonttori on Espoossa, ja yhtiön työntekijät Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Kiinassa palvelevat asiakkaita eri puolilla maailmaa.